Co bych poradil svému mladšímu já o financích (1. díl)

3.9
(15)
Kytka
Kytkahttps://kryptohodler.cz/
Člen týmu KM od začátku roku 2018. Zástupce hodlerské komunity, zakladatel webu KryptoHodler.cz. Autor se zaměřením na zajímavé novinky z kryptosvěta, propagátor finanční svobody a osobního rozvoje. Kytka je oddaný šiřitel "semínek" pozitivního přístupu k životu a snahy o změnu k lepšímu.

V tomto dvoudílném článku se zaměřím na peníze a na to, co bych poradil svému mladšímu já, kdybych měl tu možnost.

1. díl: Bohatí investují do aktiv

V první řadě stojí za připomenutí, proč jsou vlastně peníze užitečné a není třeba je odmítat. Mladí lidé mají někdy pocit, že na financích nezáleží. Je to super pocit svobody, který si každý zaslouží zažít, ale je třeba se také připravit na budoucnost, kde peníze určitě potřeba jsou.

Důvody jsou jasné, je potřeba mít z čeho platit energie, jídlo, nebo třeba internet, něco si koupit, a nebo něco zajímavého vytvořit. Lidé se někdy tváří, že chtít bohatství je špatné, ale člověk bez peněz paradoxně často vytváří mnohem větší zaměření pozornosti na peníze, protože denně naráží na to, že mu někde chybí.

Stejně jako řada z vás jsem však v mládí žádné peníze neměl a ani jsem neviděl možnost je mít. Neměl jsem cíl, chyběla mi motivace a neviděl jsem cestu, po které bych měl jít. Mám dojem, že přesně tohle je problém mnoha mladých lidí.

Cíl

Bohatství není jen o tom, že máte hodně peněz, ale zahrnuje taky to, že máte čas i prostředky, abyste mohli dělat, co vás baví. Čím větší panuje rozpor mezi vašimi zájmy a tím, jakou práci po odchodu ze školy děláte, tím víc budete mít pravděpodobně sklony odmítat peníze. Současně je však o to víc budete potřebovat, abyste tuto slepou kolej opustili.

Řešení těchto situací je jednoznačně porozumění problému a následné definování možností, jak se někam posunout. Těch může být celá řada, od spoření na nový počítač za účelem nějaké práce, přes rozhodnutí vstupu na novou školu až po stanovení investiční strategie a cílevědomého investování i za cenu dočasného nepohodlí.

Aktiva

Konečně se tedy dostáváme k zásadní informaci, podle které jsem pojmenoval první díl článku. Rozdíl mezi bohatými a chudými je v zásadě prostý. Chudí si spoří “pod polštář”, aby následně mohli za něco utrácet. Bohatí investují do aktiv.

Asi chápete, že bych svému mladšímu já řekl, aby si někdy v roce 2010 začal pravidelně ukádat několik stokorun měsíčně do Bitcoinu. Jasně, to už ale nejde a do minulosti se nikdo z nás nevrátí. Ani to není nutné. Stejné principy lze použít kdykoli – zaměřit se na své cíle, začít investovat část příjmů, postupně si budovat bohatství a finanční svobodu.

Aktiva jsou v zásadě dvojího druhu. Růstová, kde si měsíčně něco odkládáte a časem se hodnota vašeho investičního majetku zvyšuje, typicky zlato, stříbro, BTC, akcie Tesly nebo jiné společnosti, která veškerý zisk reinvestuje, atd. No a zejména těm druhým, tedy těm, co generuhí cash flow, se budu věnovat ve druhém díle. Ten už mimochodem vyšel a vy si jej tak můžete přečíst na českém hodlerském webu.

Na druhý díl pokračujte po kliknutí sem.

Závěr

Kdybych mohl, poradil bych svému mladšímu já, aby začal definovat své problémy a hledat možná řešení. Určitě bych trval na tom, že je třeba mít nějaký cíl, protože dnes už vím, o kolik snadnější je pak úplně všechno kolem. Přestože tento článek možná vyznívá trochu stroze, v závěru se dozvíte, že život je větší zábava, pokud se ho naučíte brát jako hru. Jednoduše plníte mise, sbíráte body a časem prorážíte na nové levely.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 3.9 / 5. Počet hlasujících 15

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
pietro

Super článek! Díky Kytko. 🙂

spot_img