26.12.20 Technická analýza BTC/USD – Zase nové all time high

5
(13)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Bitcoin (BTC) nepřestává udivovat a stále je schopný posilovat. Předpokládal jsem, že během vánočních svátků zůstane cena spíše ve stranové konsolidaci, ale nakonec trh uskutečnil průraz.

Objemy jsou přirozeně slabé, což je holt dáno tím, že jsou prázdniny. Pokud každopádně do konce roku nedojde k žádnému většímu pádu, začátek nového roku by asi mohl být hned růstový.

Když se člověk podívá na vyšší časové rámce, neexistuje v podstatě žádná přímá indicie, že by mělo dojít k pročištění. Víme samozřejmě, že je trh extrémně přepálený, ale v tomto stavu může teoreticky vydržet i několik dalších týdnů. Navíc je potřeba, aby Bitcoin otestoval některé cenové úrovně a vytvořila se nová rovnováha v uspokojivé velikosti.

Jak cena roste, nikdo si nemůže být jistý, co je během korekce reálně supportem. Což je docela nepříjemná situace, neboť jsme v podstatě slepí. Pokud každopádně kurz poroste tímto tempem, roste riziko, že nadcházející pročištění bude mnohem hlubší, než jsme byli zvyklí během předešlého býčího cyklu. Představte si to jako kámen, který hodíte vertikálně a na zemi bude několik vrstev polystyrenu. Čím výš ho hodíte, tak tím více vrstev pravděpodobně kámen při dopadu prorazí. Reálně na to má vliv x dalších faktorů, ale nejsme na hodině fyziky.

Aktuální situace na 1W TF BTC/USD

Na cenovém grafu s týdenním časovým rámcem jsme vizuálně akorát krapet povyrostli. Čímž se vlastně ukázalo, že roční pivotová úroveň R3 jako rezistence pro obrat nestačí. Avšak trh u R3 zareagoval, stejně tak u R2. Tudíž alespoň víme, že vypočítané pivotové úrovně trh do jisté míry bere v potaz.

Opětovně připomínám, že na Volume profile je gap cca v cenovém rozmezí 19 900 USD – 22 222 USD. Trh se snaží být efektivní a proto inklinuje k zaplňování těchto gapů. Když tedy budeme kalkulovat se zaplněním zmíněné mezery, cena by se odrazila nejdříve až na 19 446 USD, což je přibližně původní all time high.

Jinak vše ostatní při starém, golden pocket na Fibonacciho posloupnosti je u S/R hranice 12 000 USD, křivka klouzavého průměru u S/R levelu 14 500 USD. Minimálně ten klouzavý průměr by měl trh otestovat, ale těžko říct, kde k tomu dojde. Než ke korekci dojde, klouzák se může vyšplhat klidně až na 17 163 USD.

Indikátory

Nynější týdenní RSI činí 89 bodů, takže jsme v těsné blízkosti dvou vrcholů z minulého bull marketu, které se vytvořily přibližně na 90 bodech. Jestli se trhu podaří těch 90 bodů překonat, možná se za chvíli dočkáme cen okolo 30 000 USD. Křivky MACD se nicméně blíží k vrcholu utvořeném v závěru předcházejícího runu.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

Kurz Bitcoinu byl několik dní bez trendu v rámci zakresleného obchodního pásma. Díky tomuto price action se vytvořila nová menší tržní rovnováha, po které býci mohli cenu pushnout zase výš. V těchto chvílích se nám ovšem v grafu vytvořil zase nějaký pattern, který má však bearish pozadí – rising wedge.

Pokud by se útvar uplatnil, čeká nás dle jeho velikosti pokles o cca 10 %. Což není zas tak horké a nikoho v této tržní fázi asi nevyděsí. Určitě je v každém případě důležité brát vážně tu čerchovanou rezistenční trendovku, kterou kurz už několik měsíců respektuje. Když by proběhlo její prolomení, mohli bychom být svědky dalšího šíleného spiku. Jinak s tou lokální rovnováhou u bodu kontroly (na Volume profile) počítejte jako se silným lokálním supportem.

Indikátory

Dle RSI indikátoru Bitcoin vlastně nic extra nepředvedl, protože se prozatím nezadařilo překonat 70 bodů. Největší pumpy totiž vrcholí právě nad jmenovanou hraniční úrovní. U MACD platí to samé, nic zvláštního, momentum slabé.

Závěrem

Vzhledem k tomu, že se neúprosně blíží měsíční a roční close, je nesmírně důležité, jak se právě cena uzavře. Medvědi mají pořád ještě pár dní šanci prosincovou svíci zeshortovat do nepříliš příznivé podoby. Začátek roku by proto byl spíše bearish.

Pokud k ničemu z popsaného nedojde, cena může klidně pokračovat v stoupání. Avšak nesmíme zapomínat, že přehřátí trhu úměrně roste s cenou. Situace je fakticky strašně nebezpečná, což si retail absolutně nepřipouští. Čím agresivněji cena roste, tím více byste se měli bát.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 13

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
35 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
mattczsk

Myslím, že ti, kteří si vystoupili s vizí na 12k budou velice vděční a vzpomenou si u novoročního přípitku 😂

Fantom

U novoročního přípitku oslavíš 30k. V únoru-březnu budeme na 15k.

Jan

Chybí ti tam jedna nula na konci 🙂

Michal
Hodnocení článku :
     

Podle mě nejlepší analýzy v Česku. Pořád si ale myslím, že tohle je jiný bull run, než byl v roce 2017.
Hlavně přepálené je všechno, je to horší jak před dot com bubble, a stejně tečou penízky dál. Takže je podle mě otázka, jestli i profíci řeší, že to je přepálené, nebo jen prostě dál lejou peníze a jsou stejně zaslepení ziskem jako retail.

mattczsk

Nic není přepálené. Naopak: pořád je celý sektor výrazně podhodnocený. Otázkou tedy je, jestli je tenhle typ technické analýzy vůbec vhodný k posuzování krypta …
Ale já raději nebudu psát nic dalšího, aby mi to redakce opět nemazala a nevyhrožovala zablokováním profilu.
Tak spíše popřeji všem úspěšný další rok a hodlerům ještě víc radosti.

Michal

To jsem tady taky někomu psal. Hlavně dnes je jednoduchý krypto nakoupit. V roce 2017 burzy stoply registrace, takže sestřelit cenu bylo vlastně hrozně jednoduchý. Dneska to velryba prodá a za hodinu to lidi skoupí.

ppetr1

nekdy pred 20 jsem jel na dovolenou do bulharska a obchodoval jsem pres
https://www.brokerjet.cz/cs/brokerjet
to uz dneska asi malokdo zna.byl jsem denne v inet kavarne.
bohuzel se mi v bulharsku stalo ze se nedalo nakoupit telekom – vedel jsem info a rust byl pres 5% za den!!! – bylo pozastaveno obchodovani a to nejen z bulharska ale i v CR.
prihlasovat se po svete muzete pres virtualni klavesnici 🙂
staci jen sledovat informace – prace cca 4-6 hodin denne :-((((((((((((( – prace jako kazda jina.
kryptomagazin vam to jen usnadnuje – spousta lidi si to VUBEC NEUVEDOMUJE !!!

ppetr1

Nic není přepálené. Naopak: pořád je celý sektor výrazně podhodnocený. Otázkou tedy je, jestli je tenhle typ technické analýzy vůbec vhodný k posuzování krypta … – rekl jste to naprosto presne – neni k tomu co dodat.
mazat prispevky je to nejhorsi co muze redakce udelat – zrejme nepotrebuje diskuzi.
pokud maze diskuzi – me se to jeste nestalo – nevim proc bych mel davat samostatny prispevek za 80eur – ktere nepotrebuji a vzdy bych je venoval na charitu.
tim nechci ovsem rici ze bych neudelal rozbor na tema krypto – s tim problem nemam.jen by mi to trvalo cca mesic :-((
jiste by to mohl udelat i pan petr2 – ten bude mit jiste lepsi psychologicke zavery.

bitcoin standard

Kdybych se řídil (trejdoval) přesně OPAČNĚ podle těchto analýz jsem milionář…

Poslední editace 3 let před přes bitcoin standard
Kwandar

Tak pročpak nezačnete? 🙂

ppetr1

jen jizlive – nerad to delam a vy jste zacal ???
vlastnite aspon 100k satoshi ?? – to je hodne penez do budoucna.

Spaik

Amen!

Petr 2
Hodnocení článku :
     

Chybi mi tady tleskac ppetr1 .
To co se děje je extrem a už dávno ta bublina měla prasknout .neděje se, o to pád bude horší .
Naštěstí u mne sl seply, ale znova short na 25,8 postaven
U xrp to vyšlo bude to stejné i u ostatnich jen otázka kdy ….
A ti co se drží myšlení , pouze růstu a pouze btc . Tak tomu věřím že jim pripada vystoupit na 18,5 brzy ti co maji zkušenosti a obchoduji i jine krypto véř , jsou rádi .
Jen hejlové kupujína dně a prodavaji na nových ath , prominte to ale obchodníci neumí …..

Michal

1) XRP není kryptoměna a spadla prostě proto, že po ní jde USA
2) Extrém to je i není. Bitcoin je na ath, zbytek krypta se někde plazí a paběrkuje, takže je spíš prostor pro další růst.

Mně tyhle názory přijdou stejný jak v roce 2017. Taky to vylezlo na 3k a už se řvalo, že to pude na 1000. No, nešlo.

Když se podíváš na minulý bull runy, úplně je kopírujeme. Rychlý výstřel, korekce z 19500 na 17000 a zas se jelo, druhý zamítnutí a výstřel nad ath. Tohle se stalo už tolikrát a vždycky lidi řikali, že to půjde dolů.

Poslední editace 3 let před přes Michal
ppetr1

pane petr2 – dam vam dobrou radu – neobchodujte – prodelate s vasim myslenim majlant.
precte si po sobe kde jste kdy neco vydelal a hlavne napsal – kazdy si to datove zjisti hrave – nejsou blbci.
zatim jste vzdy prodelal.
co vas short na btc na 14k?? uz expiroval?? nebo cekate na 30K? jiste doplnujete ztratu hotovosti a cekate na pokles.to uz vas jiste stalo miliony.
vy jste opravdu ekonom jak noha –
kolik vlastnite v trezoru btc – ocekavam ze je to nula – 00000.

ja jsem jen rikal ze LTC je podhodnoceny (cena byla 60) a btc bude za 1-2 mesice na 30k a do konce roku 2021 bude na 75k :-))to jsem hodne pri zdi – LTC bude na 1k.

ppetr1

balbe – nejlepsi technicka analyza jakou jsem kdy cetl – naprosta spicka.
ja rikam za 1-2 mesice 30k a za rok touto dobou 75k.
uz jsem to rikal pred tydnem a taky jsem rikal ze prispivat nebudu.jenze toto mi nedalo.
90% zdejsich prispevovatelu nedokaze logicky premyslet – tim to nemyslim spatne ve vztahu k prispevovatelum – jen to myslim v zavislosti logiky veci.
staci se jen podivat jak to ohodnotili – psmilujite a nakaza – klasika nevedomosti budoucnosti.

Libor

nerad delam prognozy, ale uz je tolik predikci na 50-70-100-200-300k ze se skoro bojim aby tohle nebylo maximum

Fantom

Když se zadaří tak se klidně můžeme dostat na 40k během ledna, ale potom zase tvrdě spadneme. Do jara se propadneme pod 15k a jestli budeme padat ze 40k tak půjdeme pod těch 12k velmi pravděpodobně.

pan.karel

Pane Petr,klidně sem dál přispívejte,byla by to škoda 👍👍👍

Fantom

Další ATH a o BTC píší i Novinky, Hospodářky, Seznam a Idnes. Už chybí jen Ohníček a Rytmus života. Vážně si všichni co tady jste myslíte že nejde o FOMO? BTC se v každém roce své existence dostal pod 5k. Věříte že se příští rok nepodívá alespoň pod 15k?
Letíme nahoru bez korekcí, ale v nejvyšších pásmech jsou mizivé hodnoty obchodů. To je to nejdůležitější z celého tohoto článku. Za něj mimochodem panu Jarolímovi děkuji a doufám že se nenechá odradit od dalších některými ne zrovna příznivými komentáři.
Současně předpokládám že všichni diskutující jsou all in, když je teď BTC skoro zadarmo.
No uznejte – nemůže nekoupit za 25k, když za rok máte 250k. Všichni experti (Morgani, Citi, Bloomberg, Draper, Novogratz) co předpokládají cenu na konci r. 2021 alespoň na 50k přece musí být all in. Nebo mají ještě ziskovější alternativu?
Pokud by to byla pravda a tito bohatí lidé by byli all-in, tak už žádné BTC na trhu nejsou a cena letí jako u pump&dump coinů – o 10.000%. Ono to bude asi trochu jinak.

Lakatosh(i)

JJ to me taky dneska trefilo rovnou do xichtu clanek na idnes a v diskuzi samej odbornik,mozna uz bude na case nejaka ta korekcička.A 20% Australanu pry vlastni nejakou kryptomenu (vetsinou Bitcoin).

Kwandar

Jojo, tohle mně taky dostává 😀 “Instituce nakupují” “Další instituce nakoupila” “Paypalu rozstou akcie díky BTC” zajimavé, že se takovéhle zprávy začaly nejvíce rojit při tom kdy jde BTC do ATH každým dnem. Myslím, že nikdo není tak blbý, aby za současných podmínek nakupoval 😀

Jan

Třeba jsou blbí ti, co nenakupují. Když to půjde na 50K?

Fantom

Někdo nakupuje a někdo prodává. Máme si myslet že instituce nakupují. Otázka je kdo jim tedy prodává. Pravděpodobně už jen zbývající velryby a těžaři. Hodleři neprodávají z principu a traderům za současné situace už nic nezbylo po takovém prudkém růstu.
Těžaři musejí alespoň část prodat aby měli na provoz.
Proč ale prodávají velryby? Mohou přeci počkat alespoň na těch 50k ne?
Novogratz nebo Draper mohou už jen za trochu fiatu koupit bednu šampaňského a počkat rok nebo dva než předběhnou Bezose v žebříčku 🙂
Ti co nyní prodávají asi nebudou blbí, když mají BTC. Znamená to, že znali jejich hodnotu dříve a teď prodávají se ziskem.
Podle mne: nakupuje převážně retail a prodávají velryby.
Kdo nesouhlasí, ať prosím napíše kdo si myslí že nakupuje (předpokládám že instituce) a kdo prodává – to mne mimořádně zajímá.
Rovněž by mne zajímalo, zda jsou všichni místní moon boys all-in.
Já jsem cca 20:80 crypto:fiat. Díky.

Kwandar

Já osobně prodal včera/dnes poslední BTC, jsem v zisku, pokud bude korekce, přikoupím, pokud to poletí na 100k, tak smůla 🤷 😀 😀

Michal

Úplně zbytečný spekulace. Zase – jak v roce 2017. Každý přesně na 100% věděl, co se děje, a stejně každej věděl hov*o.
Nakupuje ten, kdo nakupuje 😛 😀 Já bych zas nepřeceňoval různé fondy, že mají nějaký super evil plan, jak si namastit kapsy a oškubat retail.
Stačí se podívat na SP500 index, 85% fondů ho nedokáže v % překonat.
Podle mě velcí hráči nakupují úplně stejně bezhlavě jako běžný lid, jen to vypadá víc profesionálně.

Michal

Jinak naprosto nevěřím, že to teď pošlou třeba o 2/3. Proč? Protože většina fondů nakoupila teď, to není spekulace, to je realita, která je potvrzená.
Takže když nakoupily třeba na 18k, určitě prodají půlku a pošlou si to na 8, jak o tom sní polovina komunity……
Viděl bych maximální propad někam na 20, víc už podle mě neuvidíme.

Poslední editace 3 let před přes Michal
Kwandar

Tak nemusí to poslat oni, nikdo neví, kdo s tím hýbe teď a prakticky s těmi objemy, teď může kdokoliv 🤷 😀 Ale souhlasim s tím 🙂 Dle mého otestujeme těch 19-20k

Apas

Podívejte se na vyhledávanost slova Bitcoin na Googlu, ta hovoří za vše. Až bude na nějakém celočíselném n-násobku hodnoty z bullrunu 2017, potom se bude dát mluvit o tom, že to kupuje hlavně retail. Zatím mezi lidmi nezájem. Neříkám, že to teď není přepálené, už jen z technického hlediska korekce dává smysl. Ale celé to teprve začíná, sotva jsme překonali ATH.

Kal

Mňa zaujíma kedy sa to pre leje do. Hight cap altov, ale ako som hore písal pôjde to na 30-40 potom to. Zrazia na 16600 a potom hore len sa bojím ja ani nvm ci treba z trhu von načo padne padne nejaké ltc je podhodnoteny a placa sa všetko zastalo takto to bude rude

Poslední editace 3 let před přes Kal
balbe

Sorry ale jen totální idioot a zoufalec co čeká na 80% korekci si může myslet že bitcoin žene nahoru retail investor .To jsou jenom takové zoufalé myšlenky na naději zoufalců co prodali a modlí se za každou cenu aby to spadlo výrazně dolů .Ano to by skutečně spadlo dolů kdyby bitcoin tlačil nahoru zoufalý nezkušený retail investor ale pro spekulanty je to smůla protože zoufalý retail investor vůbec bitcoin nekupuje a jestli jo tak je to jenom kapička v moři o proti roku 2017 a proto se mnoho spekulantů na bitcoinu letos utopilo a ještě utopí protože vstup institucí na trh je jen na začátku .Na víc odkud víte že prodával Novogratz nebo Draper oni vám to volali , Novogratz má něco málo kolem 16 tisíc bitcoinu kdyby to prodal všechno tak to z trhem vůbec nezamává maximálně o pár stovek dolarů a podle toho se taky pozná že tam ten retail na trhu vůbec není aby zmatkoval a začal v panice prodávat dál .Do trhu vstoupili zkušení investoři z Wall Street (což si opět spekulanti nechtějí připustit a pořád doufají na 80% zázrak v podobě brutal korekce ) a instituce co nakupují proti znehodnocování fiat měny a čím víc bude bitcoin stabilní tím víc se budou instituce přidávat do bitcoinu .Instituce jen vyčkávají jestli je bitcoin opravdu letos tak silný a pokud se to potvrdí že je silný a nerozsype se jak v roce 2017 o 80% tak vstup institucí na trh bude více reálný a proto se očekává na rok 2021 pro bitcoin vysoké predikce , ale pokud se bitcoin zřítí o 80% jak si každý spekulant přeje když prodali hodně nízko tak je jasné že bitcoinu to nepomůže a instituce co chtěli do něj investovat dají od bitcoinu ruce pryč a tím jeho cesta opět umlkne , proto se tvrdí že chtějí instituce vstoupit na trh ale oni vyčkávají ze vstupem co udělá bitcoin při vysokých cenách a pokud se prokáže jeho síla a stabilita cenová (že nepadne o 80%)tak vstup dalších institucí na trh v příštím roce je více než pravděpodobný .(nikdo nechce riskovat a ani instituce nechtějí a ted to vše záleží na bitcoinu jestli prokáže svojí sílu nebo vyhrají spekulanti a z řítí se to zpět pod 10K).

Fantom

Novogratz se sám vyjádřil, tuším v roce 2019 že lituje že neprodal více BTC na 14k, i když zůstává bullish v dlouhodobém časovém horizontu. Vážně mi to nevolal. Je to jen má úvaha že když litoval v r. 2019 že neprodal na 14k že by nyní mohl na cca 2x14k 🙂 alespoň něco ze svých zásob.
Někdo prodal včera BTC za 4mld usd jen na páru s Tetherem. A nebyl to ani Petr2 ani ppetr1. Tomu prvnímu už nic na prodej nezbylo a ten druhý ho nikdy neprodá. Opět nemám žádný tip na to kdo ty BTC tedy prodává – 4mld na jednom páru jedné burzy! Tradeři už žádné BTC nemají. Leda tak ti co BTC shortují, ale to nemůže být takový objem.
Vy víte že nakupují instituce a zkušení investoři z Wall street a retail vůbec nebo jen nepatrně. Kdo BTC prodává nevíte nebo nechcete napsat.
Místo toho jsem se dozvěděl že jsem asi idiot a zoufalec, protože růst aktiva o 500% za pár měsíců je OK, ale korekce 80% ne. Navíc jsem o 80% ani nepsal, leda tak kdybychom opravdu do února udělali 50k, to už bych věřil i na těch 80%.
Také mi není jasné jak se spekulanti utopili, když prodali BTC se ziskem na ATH? On prodej na ATH je totiž vždy zisk už z definice 🙂
Podlě mne spekulanti se BTC na těchto cenách vyhnou a najdou si jiné aktivum. Jediný kdo se může spálit jsou shorteři, a to není spekulace ale čistý gambling jako v casinu.

ryban.mark

Ak male deti.

Nik z Vas netusi kolko bude stat BTC o 10 az 20 rokov, ci to bude 0, 10 tisic, 100 tisic alebo kolko, takze sa tu dotahujte o na nieco na co neexistuje momentalne ziadna odpoved. :-))

whistleblower

Mimochodem, v pásmu 27.5k~28.5k (podle burzy) prekonávame trendline v log scale od počátku obchodování btc. Jsem celkem zvědav, jak moc silná rezistence to bude. 😉

Michal

Sice jsem bullish od narození :D, ale myslím, že přes 28 se zase chvíli nedostaneme.
Korekci zatím nečekám, to by si to musely fondy prodat asi mezi sebou.

spot_img