Review kryptoměnové burzy Bitstamp – Nejdéle fungující burza na trhu

4.8
(5)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Je na čase si udělat posouzení několika burz na kryptoaktiva, které jsou na trhu dostupné. Bude asi nejvhodnější začít právě s tou, která na trhu funguje vůbec nejdéle. Jedná se o burzu Bitstamp a byla založena v roce 2011, takže příští rok oslaví desáté narozeniny. Společnost je zapsaná ve Velké Británii, ale fakticky jsou majitelé Slovinci a pravděpodobně nemají ve VB ani fyzicky žádnou kancelář.

Základní informace

Registrace na burzu je volná, ale pokud ji chcete reálně využívat, tak potřebujete verifikaci. Což znamená, že pro ty, co chtějí zůstat v anonymitě tato burza tedy fakt není. Vzhledem k tomu, že je verifikace povinná, tak jsou na to kapacitně hezky připraveni a po vložení vašich dokumentů trvá samotný proces jen několik hodin. Takže se nemusíte obávat, že budete čekat dni, či dokonce týdny, jak tomu bývá občas na jiných burzách.

Někteří se budete možná divit, ale tohle dělá z této burzy to nejdůvěryhodnější na trhu. Vzhledem k tomu, že jsou registrace povinné, tak je tím minimální riziko, že by tu někdo točil peníze z nelegální činnosti. Takže není důvod, aby po nich úřady šly.

Druhá věc je ta, že nakupujete krypto za skutečnou FIAT měnu. Nejsou tu žádné tethery, TUSD a podobné blbiny. Na Bitstampu nemůžete obchodovat žádné deriváty a dokonce tu není ani malý margin. Takže nic pro 100x gamblery.

Co se týče obchodovatelného krypta, tak je tu k dispozici Bitcoin, Ethereum, Litecoin, BCH a dokonce i XRP. Lze samozřejmě obchodovat altcoiny i vůči BTC. Je tu možnost i páru EUR/USD, ale je tu příliš malá likvidita.

Trading engine

Co se týče trading enginu, tak ten dostal cca před rokem nový kabátek. Předtím to bylo dost archaické a skutečně graf a jeho nástroje odpovídaly tak přelomu minulého desetiletí. Jak jste si určitě všimli, tak teď je tu interní graf od Tradingview. Neumí to samozřejmě všechno jako přímo na platformě TW, ale pokud se nevěnujete technické analýze zevrubně, tak to bohatě stačí. Co se týče celkového vizuálu, tak je vše přehledné.

Ovšem pokud byste si cokoliv chtěli více optimalizovat dle vlastních potřeb, tak vás zklamu, protože to na Bitstampu nejde. Můžete si maximálně tak zapnout zvuky a přepínat mezi všemi uskutečněnými obchody a těmi svými. Jinak samotné obchodování je uživatelsky přívětivé a hrozně jednoduché.

Typy obchodních příkazů

Na Bitstampu jsou čtyři typy orderu – instant, market, limit a stop. Pokud chcete, tak můžete použít i trailing stop. Starý trading engine nabízel pouze tři příkazy – instant, limit a stop. Instant a market obchod zrealizuje okamžitě, takže jestli se ptáte, jaký je mezi nimi rozdíl, tak vám nedokáži odpovědět. Dle FAQ Bitstampu je prý díky market orderu možné dosáhnout lepší ceny, ale není to tu nijak rozvedeno do detailu. Každopádně, pokud objednávku budete chtít střelit skrze instant, tak uvidíte už dopředu přibližnou hodnotu aktiva.

Jinak, Bitstamp nehledí vůbec na to, jestli jste tzv. „takeři“ nebo „makeři“. Poplatek je tu pro oba typy příkazů nastaven stejně na 0,5 %. Což je hodně vzhledem k tomu, že na mnoha burzách vám i dokonce za otevření pozice zaplatí, když jste „maker“. Co osobně ale považuji za naprosto otravné je to, že když do trading enginu hodíte limit, či stop order, tak vám ta udaná částka v příkazu jako by „zamrzne“.

Může se vám pak stát, že máte nastavenou stopku u pozice, ale když to chcete okamžitě manuálně prodat/nakoupit, tak to nejde a engine vám neřekne konkrétní důvod. Ono se to nezdá, ale když jsou na trhu ty šílené pohyby, tak snadno zapomenete a pak se akorát divíte, že engine nechce váš manuální příkaz zrealizovat. Napřed musíte zadaný stop order zrušit. Třeba na Bitfinexu takto postupovat vůbec nemusíte.

Pro HODLery

Burza nabízí i možnost pro občasné nakupující, kteří předešlý tradeview vůbec nepotřebují. V podstatě je to jakýsi ekvivalent toho, co nabízí i Coinbase. Jenom zadáte částku, kterou chcete utratit a platforma vám řekne, kolik po transakci získáte krypta/FIATu. Bitsamp nabízí i transakce přes debetní kartu, což jsem třeba vůbec ani nevěděl.

Withdrawal/deposit

Jak již bylo řečeno, tak deposit jde uskutečnit skrze debetní kartu, bankovní převod a libovolné kryptoaktivum. Platforma má i možnost tzv. auto-convertu, takže když si do takto vytvořené BTC adresy ten Bitcoin pošlete, tak se vám automaticky připíše ekvivalent FIATu za aktuální tržní cenu. Co se týče výběru, tak lze standardně odesílat krypto a FIAT přes bankovní převod.

Závěr

Burza Bitstamp je v podvědomí uživatelů pokládána za jednu z nekredibilnějších platforem, kde můžete obchodovat kryptoaktiva. Nejsou mi osobně ani vůbec známé nějaké problémy a nedůvěra v konotaci na Bitstamp. Je ale pravda, že já v roce 2011 ještě ani nevěděl, že něco jako Bitcoin existuje.

Co se týče možností obchodování, tak to není nic pro velké profesionály a hlavně skalpery, co za měsíc udělají stovky obchodů. Ten poplatek je tu totiž dost vysoký i po protočení větších objemů. Pro gamblery to taky určitě není, protože tu ten margin holt chybí.

Pokud ale páku nepotřebujete a uděláte během měsíce maximálně pár desítek obchodů, tak máte k dispozici velmi jednoduchou a funkční platformu, kde se nemusíte bát držet svůj kapitál. Jak už jsem říkal, tak Bitstamp je velmi kredibilní. Respektive, její existence není doprovázena různými skandály. Jestli vám výše řečené stačí, tak je tato platforma ideální. 

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hlasujících 5

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Karel

Pěkně popsáno

spot_img