Rusko bude požadovat vyplacení „škod“, které Ukrajina způsobila „okupací“ Krymu

0
(0)

Pamatujete si ještě na časy, kdy jsme všichni jezdili na dovolenou na ukrajinský Krym? Ne? Nevadí. Důležité je vědět, že Rusko tento poloostrov v Černém moři před pár lety anektovalo. Zatímco většina světa to vnímala jako násilný vojenský akt, Putin tvrdil, že byl v právu. Jako důvod uvedl fakt, že Krym kdysi patřil k Rusku. Okupací Krymu si pouze vzal to, co mu patří.

A nezůstalo jen u okupace. Rusko hodlá vymáhat škody způsobené Krymu v době ukrajinské správy. Podle agentury Interfax v Moskvě dokonce vznikla pracovní skupina, jejímž úkolem je tyto škody vyčíslit. Krymský poslanec Andrej Kozenko vypočítal, že jde o částku 1,5 bilionu rublů nebo cca 20,5 miliard eur.

Co všechno Rusko započítalo do účtu pro Ukrajinu

Do této částky je započítána morální újma vzniklá popíráním práv rusky mluvících občanů v časech ukrajinské okupace, peníze, které Rusko platilo Kyjevu za pronájem Sevastopolské námořní základny, a mimo jiné i sankce, které Západ uvalil na Moskvu kvůli samotné anexi Krymu.

Vyčíslení škod vede místopředseda státní dumy Ivan Melnikov, který pro Interfax řekl, že všechny výpočty musí být vědecky podložené a v žádném případě si je nevycucal z prstu. Rusko totiž peníze hodlá vymáhat pomocí evropských parlamentních struktur.

Jenom politické hry?

Toto „vyčíslení škod“ způsobených ukrajinskou „okupací“ Krymu samozřejmě nedává smysl a je pouze malá pravděpodobnost, že Rusko reálné obdrží nějaké peníze. Ukrajina Krym získala dekretem z roku 1954. Rusko po anexi v roce 2014 tento dekret prohlásilo za neústavní.

Mezinárodní arbitrážní soud v Haagu následně od Ruska začal vymáhat škody způsobené ukrajinským firmám. Rusko však účet odmítlo zaplatit a nyní se pravděpodobně rozhodlo poslat něco Kyjevu. Potom, co Kyjev odmítne zaplatit, bude skóre „vyrovnané.“

Nezapomeňte se večer zúčastnit soutěže a získejte přístup k placené verzi Trading11

[OFICIÁLNE] Vyhlasujeme Giveaway pre nových čitateľov – Vyskúšajte si plný prístup na Trading11

Přeloženo ze slovenského originálu, který pro Kryptomagazín napsal Samuel S.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img