Nvidia po propadu Super Micro zažila nejhorší den od března 2020

4
(2)
Šimon Černík
Šimon Černík
Velký fanoušek Bitcoinu, filmový nadšenec, student vysoké školy v Brně, tvůrce audiovizuálního obsahu.

Akcie společnosti Nvidia v pátek klesly o 10 %, což je pro výrobce čipů nejhorší den od března 2020. Tehdy hodnota společnosti dosahovala jedné dvanáctiny její současné tržní hodnoty 1,9 bilionu dolarů.

Propad akcií nesouvisel s žádnými novinkami ze strany společnosti Nvidia. Akcie společnosti Super Micro Computer, jednoho z dodavatelů, kteří staví servery založené na Nvidii, však v pátek klesly o 23 %. Stalo se tak poté, co se společnost odklonila od svého nedávného vzorce poskytování předběžných výsledků a oznámila, že výsledky hospodaření oznámí později tento měsíc.

V lednu společnost Super Micro 11 dní před oznámením finančních výsledků za druhé čtvrtletí zvýšila své odhady tržeb a zisku. Výsledky za třetí fiskální čtvrtletí společnost oznámí 30. dubna.

Společnosti Super Micro a Nvidia patřily v pátek ke dvěma nejhorším v indexu S&P 500. Společnost Super Micro byla do indexu zařazena teprve v březnu.

Podobně jako společnost Nvidia zaznamenala i společnost Super Micro v poslední době prudký nárůst tržeb díky neutuchající poptávce po počítačích založených na technologii Nvidia. Ty se používají k vytváření umělé inteligence, jako je například software ChatGPT.

Kromě těchto dvou jmen investoři snížili své podíly v mnoha polovodičových akciích před výsledky hospodaření na konci tohoto měsíce.

Prozkoumejte akcie Nvidia na platformě XTB

Konkurenční boj akcií výrobců polovodičů

Kromě těchto dvou jmen investoři před výdělky na konci tohoto měsíce snížili držbu mnoha polovodičových akcií.

Index VanEck Semiconductor zaměřený na čipy klesl o 4,5 % a akcie společnosti Arm se v pátek propadly o 17 %. Arm prodává druh duševního vlastnictví pro čipy, které je považováno za komplementární k serverům s umělou inteligencí založeným na grafických procesorech Nvidia. Akcie AMD, hlavního konkurenta Nvidie v oblasti grafických procesorů, zaznamenaly 5% pokles.

Akcie společnosti Super Micro letos ještě vzrostly o zhruba 151 % poté, co v roce 2023 vystoupaly o 246 %. Páteční pohyb akcií byl jejich nejprudším poklesem od 9. srpna 2023, kdy se propadly o 23,4 %. Akcie společnosti Nvidia v roce 2024 zatím vzrostly o více než 58 %.

Ačkoli společnost Super Micro získává díky svým vazbám na společnost Nvidia velkou podporu, trh zůstává velmi konkurenční. Konkurenti včetně společností Dell a Hewlett Packard Enterprise plánují stavět systémy využívající nejnovější generaci grafických procesorů Blackwell od společnosti Nvidia.

Prozkoumejte akcie AMD na platformě XTB

Zdroje:

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasujících 2

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img