Top 5 článků za poslední týden + Bonusová zpráva dne

5
(2)

Pokud jste nestihli si přečíst všechny naše články za minulý týden, zkuste náš výběr top 5 článků plus bonusovou zprávu dne:

Šéf ruské centrální banky tvrdí, že alternativa k systému SWIFT již existuje

Rusko má interní náhradu za SWIFT, uvedla šéfka ruské centrální banky. Minulý týden Spojené státy, Evropská unie a jejich spojenci ve snaze odradit Kreml od invaze na Ukrajinu vyřadili několik ruských bank ze Společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci (SWIFT) – mezibankovního systému pro zasílání zpráv, který se široce používá pro globální převody finančních prostředků. Vyřazení Ruska ze systému SWIFT bylo pro ruskou ekonomiku velkou ranou, která ji fakticky odřízla od globální platební infrastruktury. V souvislosti s přívalem ekonomických sankcí proti ruskému bankovnímu systému se ruský rubl propadl na moskevské burze zhruba o 30 % na rekordní minimum vůči americkému dolaru.

eBay „hluboce“ zvažuje přidání kryptoplateb – oznámení se očekává v březnu

Jamie Iannone, generální ředitel eBay, ve svém nedělním rozhovoru uvedl, že ačkoli společnost v tuto chvíli nepřijímá platby kryptoměnami, tento sektor pečlivě sledují a zkoumají a brzy by to mohli oznámit na svém nadcházejícím setkání investorů již 10. března. Iannone dále uvedl, že zaznamenal působivý nárůst transakcí zahrnujících NFT, přičemž uvedl, že společnost pracuje na tom, aby byla „místem, kde lidé obchodují se zbožím, ať už fyzickým nebo digitálním“.

Jaký je rozdíl mezi CBDC a tradičními digitálními aktivy

Mnoho centrálních bank, včetně Čínské lidové banky (PBoC), Bank of Canada, Bank of England, Bank of Japan, ECB, Sveriges Riksbank a Swiss National Bank, usilují o vydání CBDC. Čína v tomto závodu zatím vede – spuštění digitálního juanu se již delší dobu testuje a Čína se pomalu chystá na zrušení hotovosti. V kryptosvětě je mnoho pojmů, které jsou občas vzájemně míchány a zaměňovány. Někdy je to v zásadě neškodná záměna. Jindy jde o právní status, protože utility token je v očích amerického regulátora úplně něco jiného, než tokeny a mince, které považují za cenné papíry podléhající schválení SEC. Rozlišovat tradiční digitální aktiva od stablecoinů a CBDC je pak důležité nejen z pozice investora.

Evropská unie odřízne 7 ruských bank od SWIFT

Evropská Unie vydala oznámení, ve kterém informuje, že hodlá do 10 dnů odstranit sedm ruských bank ze systému SWIFT. Seznam sankciovaných bank zahrnuje druhou největší banku v Rusku, VTB Bank, spolu s Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank a VEB. Odhaduje se, že ruská ekonomika i banky utrpí vážné ztráty. Írán ztratil 30 % svého zahraničního obchodu poté, co mu byl v roce 2012 SWIFT zakázán. Sankce mají ve skutečnosti ničivější dopad na běžné občany národa. Evropská Unie mimo jiné zakázala převod eurobankovek do Ruska. Ekonomické dopady tak devastují úspory obyčejných občanů. Není divu, že objem obchodů s kryptoměnami roste částečně díky vysoké poptávce z Ruska a Ukrajiny. Oběma národům hrozí destabilizace měny.

Akumulační BTC adresy na novém maximu

On-chain data i nadále ukazují na dlouhodobou býčí náklonnost investorů k bitcoinu (BTC). Jeden z takovýchto ukazatelů, akumulační adresy bitcoinu, v posledních dnech i nadále rostl fenomenálním způsobem a v současné době je na historickém maximu. Podle údajů on-chain analytické platformy Glassnode se počet akumulačních adres BTC pohybuje těsně pod 570 000. To překonává předchozí historické maximum kolem 550 000 adres, kterého tato metrika dosáhla letos v lednu.

Bonusová zpráva

XRP velryby ve velkém akumulují, vítezství Ripple nad SEC na dosah?

Podle údajů zveřejněných analytickou společností Santiment, shromažďují kryptoměnové velryby ve velkém mince XPR, přičemž jejich akumulace za posledních 7 dní dosáhla stovek milionů dolarů. Divoký pohyb objemu obchodů tak signalizuje značné cenové dopady na XRP v nadcházejících týdnech. V současné době existuje více než 350 velrybích adres, z nichž každá drží více než 10 milionů XRP. Zvýšená akumulační horečka také značí, že většina držitelů XRP je přesvědčena o tom, že společnost Ripple dosáhla průlomového vítězství v probíhajícím právním sporu s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC). Právník Joseph Hall, bývalý úředník SEC, v nedávném rozhovoru uvedl, že SEC neměla žalobu vůbec podávat. Důrazně naznačil, že společnost Ripple vyhraje, a uvedl, že Komise neměla k zahájení řízení důvod. Dokonce uvedl, že regulační úsilí komise může být “zastaveno”. [1]

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 2

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img