24.07.20 Technická analýza akcií Tesla – Trhy značně váhají, korekce přichází?

5
(2)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

V rámci dnešní analýzy se podíváme na trh pouze jednoho akciového titulu – Tesla. Tuším, že máme nějakých deset dní od poslední analýzy, takže je update určitě na místě. Chtěl bych v rámci dnešního příspěvku pozornost zaměřit jen na Teslu, protože je nyní asi největším středem zájmu ze všech možných stran.

Sociální psychologie na finančních trzích funguje spolehlivě a titul, co nejagresivněji expanduje, je nejvíce středem zájmu ze strany malých investorů (a médií). Vím, že to opakuji docela často, ale Tesla je jeden velký red flag. Dobře si tedy promyslete, zda vám to riziko za to stojí a doufám, že bude dnešní analýza pro vás i informačně hodnotná.

Zářivá budoucnost Tesly

Každopádně, společnost Tesla zveřejnila ekonomická čísla za další kvartál a obecně vzato to nedopadlo špatně. Nicméně, je potřeba podotknout, že by tato společnost sama o sobě nebyla bez dotačních titulů v zisku. V konotaci na to je dost zvláštní, že takové firmě rostou akcie na ceně tak zběsile, když k tomu vlastně není fundamentální důvod – Tesla si sama na sebe nevydělá.

Proč chce někdo akcie společnosti, která si na sebe nevydělá? Vše stojí na osobě Elona Muska a všeobecné víře v zářivé technologické budoucnosti, na které se má Tesla významně podílet. Není to tedy tolik o automobilce jako takové, ale spíš dobře zvládnutý marketing, cílený na psychologii davu.

Ovšem pomáhá tomu i mohutnou měrou „zelená“ politika, která elektromobilitu protěžuje (i když to ani náhodou ekologické není). Osobně čekám, co vzejde z nového programového období EU (2021-2027). Lze předpokládat, že EU bude na elektromobilitu vyčleňovat dost prostředků, aby to zvýšilo alespoň poptávku v tomto odvětví.

Aktuální situace na 1D TF akcií Tesla

Nyní pojďme na tu technickou část, kde mohu s jistotou zmínit, že za těch deset dní se trh vůbec nikam neposunul. Historické maximum je nyní 1 794,99 USD, takže jsme v podstatě atakovali psychologickou úroveň 1 800 USD, kde došlo k výraznému zamítnutí. Ta zavřená svíce z 13. července není vůbec přívětivá a osobně to beru jako prvotní signál váhání.

Což podporuje i průběžný price action, kdy pouze 20. července sehrál nákupní tlak větší roli, ale zanedlouho se to zase srazilo. Ovšem trh si udělal z S/R hladiny 1 473 USD support a vcelku pěkně se daří býkům tuto úroveň bránit. Nicméně, ta včerejší zavřená svíce ve mě budí obavy a spíš bych se přiklonil k průrazu aktuální hladiny podpory.

Nesmíme ale zapomínat na ten současný hype. I když by mělo logiku, aby proběhla alespoň krátkodobá korekce, tak k ní vůbec nemusí dojít. Ty davy lidí totiž tyhle signály ignorují a naopak to považuji za příležitost „levněji“ nakoupit. Bohužel je to samozřejmě čistý gambl, neboť je risk nepřiměřený.

Navíc nesmíme zapomínat na to, že Fed stále pumpuje do trhů likviditu a někde se to projevit musí. Kam by ale korekce dávala smysl? Tak aby došlo k zaplnění těch bullish gapů, což znamená pokles k cca 1 133 USD. To by ale naneštěstí znamenalo proražení zakreslené trendové čáry.

Aktuální situace na 1M TF akcií Tesla

Z měsíčního grafu je hned zřejmé, že tu máme více jak půl roku trvající parabolický růst. Něco takového je dlouhodobě neudržitelné a předem odsouzeno k tvrdému pádu. Otázkou ale zůstává, kdy ta bublina již ztratí možnost se více přifukovat a praskne.

Indikátory – denní MACD a měsíční RSI

Na MACD jsou tento rok naprosto nestandardní hodnoty. Letošní dno je na cca -80 bodech a vrchol na téměř 160 bodech. Když se podíváte na historický vývoj křivek tohoto indikátoru, tak vám musí být jasné, že aktuální rok je jaksi „outstanding“.

Je to dost velký skok a i z toho lze vyvozovat, že Tesla je prostě jenom další nafukující se bublina. Tady ale pozor, protože hrozí bearish cross. Jestli k němu dojde, tak z toho sice může vzejít falešný prodejní signál, ale trh je tak přepumpovaný, že ve finále to klidně masivně dropne.

Denní RSI ukázalo, že je trh nesmírně silný, protože se hodnoty tohoto indikátoru držely dost dlouho v překoupené části. Jak teď ale trh zaváhal, tak došlo k propadu pod 70 bodů. Momentum převažuje negativní. Každopádně, v grafu před sebou máte měsíční RSI, které je teď asi nejvíce důležité.

Nejvyšší vrchol máme z roku 2013 na necelých 94 bodech a nynější hodnota je skoro 86 bodů. Můžeme z toho tedy implikovat, že prostor pro expanzi tu ze střednědobého hlediska ještě je. Čím vyšší hodnoty na indikátoru budou, tak úměrně k tomu poroste i riziko.

Určitě zaregistrujte, jak se promítl ten propad z přelomu února/března na vývoji křivky tohoto indikátoru – jenom malý zub a přitom to znamenalo pokles o skoro 65 %. Až to definitivně praskne, tak se můžeme dočkat mnohem hlubšího poklesu.

Závěr

Ta výsledná reakce na vydaný ekonomický report Tesly zatím není zrovna příznivá. Investoři jsou asi dost na vážkách, protože na jednu stranu je Tesla zisková, ale na stranu druhou se ví, že by toho bez podpory nedosáhla.

V médiích se teď i opětovně omílá, že hrozí v USA další kolo navyšování nezaměstnanosti v důsledku opětovného zhoršování situace ohledně pandemie koronaviru. To jsou právě zase jiné důvody, proč si dávat pořádného majzla.

Trh s akciemi Tesla je velmi volatilní a tedy nevyzpytatelný. Stačí jeden pořádný strmý propad a hned to odstartuje kaskádu výprodejů, což může spoustu investorů dostat do nepříjemné pasti.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 2

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img